agora title

2013. január 22-én megnyitott a Csabagyöngye Kulturális Központ!

A projekt közvetlen célja, hogy az Agóra Program keretében korszerű multifunkcionális közösségi, közművelődési intézmény jöjjön létre Békéscsabán a Békéscsabai Kulturális Központ (volt Ifjúsági Ház és Általános Társaskör, épült 1969-ben) épületének átalakításával, bővítésével és teljes körű felújításával.

A csabai projekt összköltsége közel 2 milliárd forint. ATársadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében az Európai Unió közel 1,7 milliárd forint támogatást nyújt valamint Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 250 millió forint önrészt biztosít.

A projekt által egy korszerű, 6.154 m² hasznos alapterületű, multifunkcionális közösségi, közművelődési intézmény jön létre Békéscsabán, az Ifiház épületének felújításával.

A beruházás, során lebontották a nyeregtetős nagytermet, és felújításra, átalakításra, bővítésre kerül a meglévő négyemeletes épületrész.

A lebontásra kerülő nagyterem helyén többfunkciós, új közösségi központban modern hang-és fénytechnikával, valamint kiváló akusztikával rendelkező több mint 400 fős hangverseny-és előadóterem, továbbá egy közel 600 négyzetméteres multifunkcionális terem kerül megépítésére. E terek egyik legnagyobb előnye az alakíthatóság. Nyitottsága, a szabad terek variálhatósága következtében a vásároktól, tanácskozásokon keresztül a téli játszótérig vagy koncertekig számtalan programnak helyet tud biztosítani.

A sajátosan kialakított épített környezet alkalmas a közösségi-művelődési, oktatási-felnőttképzési és élmény funkciók integrálására.

Akadálymentesített, kis-, közép- és nagycsoportos foglalkozásokra, előadásokra, szekcióülésekre alkalmas terek is kialakításra kerülnek, amelyek a szervezett és spontán közösségi együttlétek megvalósításához biztosít teret.

A korszerű, széleskörű közművelődési szolgáltatás ellátására alkalmas intézmény folytatja az eddigi tevékenységét, de az új, közösségi feladatok ellátására alkalmas infrastruktúra, a képzési feladatokba történő bekapcsolódáshoz szükséges feltételek, és a szórakozási és élményfunkciók megújult lehetőségei magasabb színvonalú ellátást tesznek lehetővé.

A termek alatt egy pinceszint kerül kialakítására, amely technikai helységeknek, raktáraknak biztosít helyet.

A beruházást az épület előtt hangulatos terasz és az előtte kialakításra kerülő öböl teszi majd egyedivé.

A projekt fontos eleme még, hogy az önkormányzati fenntartású közművelődési intézményeket racionalizálták, azaz létre jött a Békéscsabai Kulturális Központ, mely a városban működő közösségi házak szakmai és pénzügyi vezetője, itt folyik az igazgatás. A békéscsabai településrészeken továbbra is működnek a művelődési házak, ám a programok szervezése összehangoltabb és pénzügyi keretei hatékonyabbak

Projekt adatok:

A projekt címe: „Agóra-Program Békéscsaba – A békéscsabai Agóra intézménytípusú multifunkcionális közösségi központ és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása”csabai ifihaz logo

A projekt azonosítója: TIOP-1.2.1-08/2-2009-0013

A támogatást biztosító szervezet: Európai Unió, Magyar Állam

A támogatást biztosító alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Kedvezményezett neve: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt címe: „Agóra-Program Békéscsaba – A békéscsabai Agóra intézménytípusú multifunkcionális közösségi központ és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása” A projekt azonosítója: TIOP-1.2.1-08/2-2009-0013

lábléc kötelező elemek csere

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség   |   ESZA Nonprofit Kft.


Csabagyöngye Kulturális Központ © Békéscsabai Megyei Jogú Város Önkormányzata, 2012