agora title

2013. január 22-én megnyitott a Csabagyöngye Kulturális Központ!

„A Csabagyöngye Kulturális Központ elsősorban az itt élőké lesz, de szeretnénk, ha a megye, sőt a régió lakossága is a magáénak érezné, a legkisebbektől kezdve egészen a szépkorúakig.” – hallhattuk beszédében Vantara Gyulától, városunk polgármesterétől. „A Csabagyöngyét január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adjuk át a nagyközönségnek. Ettől kezdve - reményeink szerint - új időszámítás kezdődik a város kulturális életében. Mérföldkő lesz ez a dátum, amit majd száz év múlva is méltó helyen említenek meg a történetírók – fogalmazott a polgármester.

Koreck Ferenc, a Strabag-MML Kft. területi igazgatója elmondta, hogy az épületet hiba és hiánymentesen adták át a megrendelőnek. Az építők a munkaterületet 2011. szeptember 6-án vették át. A munkafolyamatok során, a bontást követően 250 tonna acél, 4 ezer köbméter beton került beépítésre és összesen 4500 köbméter földet mozgattak meg. A kivitelezésben részt vett alvállalkozók nyolcvan százaléka békés megyei volt. A Strabag területi igazgatója érdekességként kiemelte továbbá, hogy a kialakított rendkívül korszerű fűtési-hűtési rendszer felhasználja a talajhőt is, a tartályokba gyűjtött esővízzel pedig a tetőkert növényzetét öntözik majd.

Szente Béla, a kulturális központ igazgatója mindenekelőtt Stark Adolfról emlékezett meg beszédében, ugyanis a létesítmény a világhírű szőlőnemesítő egykori háza helyén épült. Amint azt az az igazgatótól megtudtuk, a hivatalost átadást követően, a szükséges engedélyeztetési eljárások után, 2013 januárjában hatnapos nyitórendezvényre várják a város és a megye lakosságát.

A fejlesztés eredményeként a Csabagyöngye Kulturális Központban – többek között -  egy 408 fő befogadására alkalmas, mobil rendszerrel rendelkező hangverseny- és előadóterem, egy 600 m² alapterületű, galériával is rendelkező multifunkcionális terem, valamint  egy 340 m² alapterületű kiállító tér került kialakításra. A színpadból mintegy 120 négyzetméteres alapterületű egység mobil rendszerű, amely egyaránt alkalmas a hangversenyterem, a multifunkcionális terem, illetve a két tér - mobilfalak elhúzásával történő - összenyitása során kapott mintegy 1000 négyzetméteres összesített területű rendezvényhelyszín kiszolgálására. A színpadhoz hasonlóan a nézőtéri rendszer is mobilizálható, az igényeknek megfelelően variálható. A fénytechnikát intelligens vezérlésű mobil világítási rendszer biztosítja, melynek köszönhetően a multifunkcionális tér többféle elrendezés esetén is kiválóan világítható.
A Csabagyöngye – az irodák, a tárgyalók, a stúdiók és a próbatermek mellett - rendelkezik egy 42 főt befogadó, jól felszerelt, meleg ételek készítésére is alkalmas saját étteremmel, illetve kávézó helyiséggel, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a Körös-csatornával összeköttetésben megépült szabadtéri terasszal.

Az intézmény Békéscsaba belvárosában – mind a vendégek, mind az előadók számára - rendkívül jól megközelíthető helyen található kiváló parkolási lehetőséggel és tömegközlekedési kapcsolatokkal.

Az előadók, zenekarok, számára a díszletek, felszerelések ki-bepakolása akadálytalanul biztosított, az épület technikai (hátsó) bejárata közvetlenül teherautóval megközelíthető, a bepakolást az épületben pedig 2 tonnás ollós emelő segíti elő.

Az új épület építészeti koncepciójának és szakmai programjának elkészítésével a cél egy olyan modern épület megalkotása volt, amely
-    képes magas szintű és kiterjedt szocio-kulturális szolgáltatások nyújtására, közösségi, művelődési, képzési és élményfunkciók biztosítására a városban, agglomerációs vonzáskörzetében és a térségben;
-    képes a helyi civil és civil közösségi élet, valamint a formális oktatási rendszerek támogatására, informális és felnőttoktatási tanulási térként, e-központként az egyes tanulási rendszerek támogatására;
-    képes egyúttal a területi közművelődési tanácsadó szolgáltatásokat szervezett keretek között, tényleges és effektív szolgáltatások térségi kiterjesztésével támogatni.

A projekt az önkormányzat hosszú távú belváros megújítási programjának részeként került megvalósításra. A beruházás révén nem csak a helyi közösségi-közművelődési-kulturális élet központi épülete került megépítésre, hanem a megyeszékhely térszerkezetében az elmúlt két évtizedben végbement kedvezőtlen folyamatok kerültek megállításra. A belváros fejlesztését célzó további beruházásokkal, a városközpont ingatlanjainak és közterületeinek felújításával Békéscsaba belvárosa ismét alkalmassá válik a klasszikus városközponti funkciók betöltésre és megtartására. 

A projekt címe: „Agóra-Program Békéscsaba – A békéscsabai Agóra intézménytípusú multifunkcionális közösségi központ és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása” A projekt azonosítója: TIOP-1.2.1-08/2-2009-0013

lábléc kötelező elemek csere

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség   |   ESZA Nonprofit Kft.


Csabagyöngye Kulturális Központ © Békéscsabai Megyei Jogú Város Önkormányzata, 2012